Sunday, June 14, 2009

Dr. Fathi Yakan kembali ke Rahmatullah...


Assalamualaikum...
tadi, masa baba buka YG, baba tengok ada pesanan
tentang Tokoh gerakan Islam, Al-Fadhilah Syeikh Dr. Fathi Yakan telah meninggal dunia petang tadi (13.06.09)di sebuah hospital di Lubnan setelah menghadapi masalah kesihatan yang teruk. Beliau telah menghembuskan nafasnya terakhir ketika mencapai umur 76 tahun di Hospital Otel Deo.
baba beritahu mama, laman web yang dipantau beliau daawa.net telah menyatakan jenazah beliau akan disolatkan pada asar hari Ahad 21 Jamadul Akhir 1430H di Masjid Tinal dan akan dikebumikan di perkuburan keluarga di BaburRam.

Kata baba lagi...
Fathi Yakan dilahirkan di Tarablas pada tahun 1933 dan telah mendapat ijazah kedoktoran dalam pengajian Islam dan Bahasa Arab. Beliau telah terlibat dengan kerja-kerja Islam sejak tahun 50an dan telah menubuhkan Jamaah Islam pada awal 60an. Beliau telah menjawat ketua umum di dalam Jamaah Islam (cawangan ikwanul muslimin) sehinggalah pada tahun 1992.
Pada tahun tersebut beliau telah bertanding dan telah memenangi kerusi parlimen. Beliau kekal sehinggalah pada tahun 1996. Di tahun-tahun kebelakangan ini beliau telah mengetuai jabhah Islami. Beliau telah mengambil peranan penting untuk menghentikan peperangan Mukhayyam Nahrul Barid di utara Lubnan diantara Tentera Lubnan dan Jamaah Fathul Islami pd tahun 2007.
Beliau telah banyak mengarang buku diantaranya maza ya'ni intiami lil Islam, al-Mutasiqituna fala toriq Da'wah, kaifu nadwu lil Islam dan lain-lain yang melebihi 35 buah buku. Beliau telah memantau laman web dakwah.net. Isteri beliau bernama mona yakan dan 4 orang anak perempuan dan seorang anak lelaki.
MOGA-MOGA ALLAH MERAHMATI BELIAU DAN MEMBERI KESABARAN KEPADA AHLI KELUARGABELIAU.
AL-FATIHAH.

No comments:

Post a Comment